Moji objavljeni tekstovi

2008.

Vina Hrvatske
Izdavač Profil.

Knjiga je još u prodaji, a imala je dva izdanja.
Riječ je o mješavini putopisa kroz vinogorja Hrvatske i popularnim riječnikom opisanih postupaka vinifikacija za ponajbolja vina. Iako je iz područja moje struke, izdanje je namijenjeno širokoj publici.

Moja ideja je bila napisati knjigu u kojoj nijedna predstavljena vinarija neće morati platiti svoje uvrštavanje. Autentičnost sam htio postići i tako da sam pri izradi knjige proputovao sve opisane vinogradarske krajeve. Ovo publicističko djelo me je tako uvelo u svijet izdavaštva.

2009.-2013.

Već radeći na Vinima Hrvatske znao sam da mi to neće biti jedina knjiga: odlučio sam ostvariti davnu namjeru i napisati roman. Kad je u jesen 2008. napokon prošao i Interliber, krenuo sam s ozbiljnom potragom za temom. Tada još nisam imao ideju u koji bi žanr uopće buduća priča mogla pripadati. Bilo mi je svejedno dokle god bude nešto što će meni biti zanimljivo i  izazovno. A meni je interesantna skoro cijela lepeza fikcije: od Arthura Clarka do Aleksandra Solženjicina. Naravno, i velika skupina autora iz Hrvatske (dobrim dijelom iz Splita).
Već na početku 2009. iskristalizirala se tema pod naslovom Diletantova era. Žanrovski, pojavila se znanstvena fantastika. Postapokaliptična civilizacija (koja nas ne pamti) razvijena nekoliko stoljeća u budućnosti, a sastoji se od dvije vrlo različite civilizacije kojima vlada Putnik što naizgled živi stoljećima...
Bio sam uvjeren da ću roman završiti do kraja te 2009., ali detaljni razvoj radnje mi nije išao glatko i nisam uspijevao naći dovoljno vremena i inspiracije za rješavanje najvažnijih pitanja. I tako se proces odužio. Ipak, priča je dobila svoj sinopsis i počeo sam pisati, ali sam i stao na pedesetoj stranici...

Naime, pojavila se Antarktika čije se pisanje također odužilo, ali sam je ipak uspio dovršiti (i isprintati) početkom 2013.. Ideja je odmah bila realizirati i pravo, offset izdanje.
Ali... to se ipak dogodilo tek ove, 2018. godine (u knjizi piše studeni, 2017., ali cijeli postupak je malo kasnio pa je uvezivanje tih 1000 knjiga dovršeno početkom godine).

2013.

Dok sam još pisao prve romane, radio sam i na tome da pokušam doći do suradnika koji bi nacrtao probne table (stranice) za strip. Mislim kako su i Antarktika i Erika vizualno atraktivne te samim time pogodne za devetu umjetnost. Osobito za francuski stil s kolor albumima većeg formata.
Iako do suradnika nisam uspio doći (mislim ponovno aktivirati potragu!), ipak sam pritom doznao za natječaj Akcije za ljudska prava (HRA - Human rights association) iz Crne Gore u kojem se tražilo pet kratkih scenarija za stripove na temu zaštite dječjih prava. Na natječaju su prošle dvije moje priče i tako sam dobio priliku raditi scenarije.

Uz podršku UNICEF-a te Švicarske i Britanske ambasade, strip je tiskan u čak 16.000 primjeraka koji služe kao dodatak udžbeniku predmeta Građansko vaspitanje u VI. razredima osnovne škole.

2015.

Dok je Carstvo čekalo na službeno izdanje (a Diletantova era na daljnje pisanje), javila mi se nova zamisao i to iz žanra alternativne povijesti.  Kolonisti Grenlanda - još u vikinško doba - zalutaju  i stižu na istočnu obalu Atlantika... Zapravo su oni tamo stvarno i bili, ali sve se svelo na nekoliko kratkotrajnih i tek u sagama zapamćenih  posjeta Vinlandu, Hellulandu...

Prva knjiga iz serijala Sjedinjene Eričke Države već tri godine čeka na objavljivanje.. . Nadam se, ne još dugo.

2018.

U prošloj godini prihvaćen za objavljivanje (u poljskom znanstvenom časopisu Hortorum Cultus), ove godine mora izaći članak naziva: GA3+4 plus benzyladenine in combination with sucrose improves leaf and inflorenscence quality in Lilium 'Alma Ata'.

Još 2013. sam proveo pokus koji je s grupom suradnika uobličen u navedeni rad. Ovdje mi se također dogodilo da se očekivani rok objave prebaci za nekoliko godina. Eksperiment je trebao biti središnji dio mog doktorskog studija, koji se toliko razvukao da sam studij odlučio/morao prekinuti. Ipak, ostala mi je mala satisfakcija u činjenici da sam uspio dobiti status prvog autora u znanstvenom radu prihvaćenom za objavljivanje u jednom od prestižnih znanstvenih časopisa.
Sam je izbor teme istraživanja posljedica mog dugogodišnjeg iskustva u stakleničkoj proizvodnji rezanih ljiljana. Obiteljskoj tradiciji koja baš ove 2018. dolazi do svog kraja. Splitski je Žnjan (opet) postao preatraktivna lokacija da bi na njoj primarna djelatnost bila fotosinteza.

Najvažnije - u 2018. - izašlo je i tiskano izdanje Antarktičkog Carstva, kao i elektronsko izdanje (The Antarctican Empire) na engleskom jeziku.

2019.

lipanj

Saga o Osnivanju (serijal Sjedinjene Eričke Države)

(uskoro i elektronsko izdanje na engleskom jeziku)