fbpx

Sjedinjene Eričke Države

izdanje - lipanj 2019.

Dakle, ne radi se o Americi, nego o Erici. Zemljopisni položaj je isti, ali povijesni tok je različit. Jer skupina je zalutalih kolonizatora Grenlanda - prateći Erika Crvenog - doplovila do obala plemena Massachusett… pola milenija prije Kolumba.

Žanr je, dakle, alternativna povijest. A kako mislim da je priča prava tek ako se radnja dovede do našeg doba (da vidimo kako bila izmijenjena sadašnjost, a ne samo prošlost) tako će mi za predočavanje cijelog razvoja civilizacije trebati pet knjiga u kojima će biti predstavljeno pet epoha s ključnim događajima.

Svaki od pet romana će imati nove likove i radnju, tj. svaka će knjiga biti samostalna. Ipak, pravi razvoj civilizacije će se moći doživjeti tek čitajući cijeli serijal.

Saga o osnivanju (knjiga I)

Roman sam završio još početkom 2015., od kada je čekao u škafetinu sve do lipnja 2019. kada je napokon pušten u tisak.

Iako je cjelokupni serijal žanrovski alternativna povijest, ovu prvu knjigu je bolje svrstati u povijesni roman. Naime, događaji u njoj će tek postaviti temelje za ozbiljnije mijenjanje globalne geopolitičke slike.

Na samom početku, dva broda iz konvoja kojim su prvi naseljenici Grenlanda odlazili u svoju novu zemlju, zalutaju i doplove na suprotnu stranu Atlantika. Misleći da su stigli u obećanu zemlju Erika Crvenog, nazivaju je Erikom...

Povijest svijeta neće ozbiljnije skrenuti na alternativni put. Priča je tako uklopljena u stvarne događaje - prije svega tri sage (o Eriku Crvenome, o Grenlanđanima, o Olafu Tryggvasonu) te situaciju u Americi, Europi i Bliskom istoku u vremenu oko 1000. godine. Roman je tako svojevrsni turistički vodič kroz navedene krajeve na prijelazu iz prvog u drugi milenij.

Od najvažnijih stvarnih povijesnih osoba sudionici u priči su: voditelj kolonizacije Grenlanda Erik Crveni, norveški kralj Olaf Tryggvason, car Svetog Rimskog Carstva Oto III, papa Silvestar II, engleski kralj Ethelred... A skupinu mojih likova koji će stupiti u interakciju s njima čine pripadnici različitih rasa, vjera i seksualnih orijentacija. Tko će koga nadmudriti, odnosno izboriti se bolje za svoje interese i tako postaviti temelj za budućnost u skladu sa svojim snovima, saznajte čitajući Sagu o osnivanju.

Susret svjetova (knjiga II)

Prema nebu iznad Erike uzdizati će se stupci dima, ali to neće biti indijanski dimni signali. Jer komunikacija će se vršiti po uzoru na ono što je prva ekspedicija još pet stoljeća ranije vidjela u Konstantinopolu...

U drugoj knjizi serijala, povijest u Europi s kraja 15. stoljeća još uvijek neće iskočiti iz znanog nam kolosijeka pa postoje i Leonardo da Vinci i Kolumbo, a koji će odigrati važnu ulogu u otkrivanju Erike ostatku svijeta.

Ovu sam knjigu počeo pisati pred ljeto 2016.. U međuvremenu, 'pojavio' se i Atomski Reich pa nisam uspio daleko napredovati. Svejedno, nadam se da ću tokom 2023. završiti svoj treći roman. Ne znam koji će od dva navedena konkurenta prije izaći u javnost. Mislim da ću ih pisati paralelno tako da će se odlučivati u fotofinišu.

Knjige III, IV i V

Nakon Susreta svjetova, uslijediti će još tri knjige. Njihove radnje će se  događati oko godina: 1750.; 1900. i 2020.. Priču tako namjeravam dovesti do naših dana, jer mislim da je to zadatak svakog dobrog romana alternativne povijesti: pokazati kako bi izgledao i suvremeni svijet da su zbivanja u nekom trenutku u prošlosti krenula u drugačijem smjeru.

Naime, civilizacija će od treće knjige nadalje biti u potpunosti na drugačijoj stazi i svi protagonisti će biti izmišljene osobe (često izumitelji) koje će bitno utjecati na razvoj globalnih događaja.

Radnje su do sada prilično detaljno razrađene. Termin izlaska pred čitatelje ovisi o tome koliko ću imati raspoloživog vremena za detaljnije istraživanje i pisanje te, naravno, o financijskim mogućnostima za izdavanje.

Zamišljeni tempo je:

2019. Saga o osnivanju je izdana u lipnju

2023. knjiga II (Susret svjetova)

2024-25. knjige III - V