fbpx

Atomski Reich

očekivano izdavanje: svibanj 2023.

Vjerujem da je sam naslov ovog romana indikativan, odnosno da se lako da zaključiti da će se raditi o uspjehu nacista u konstruiranju atomske bombe i posljedičnoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu.

 

Ne namjeravam radnje svojih knjiga otkrivati potencijalnim čitateljima jer ni ja ne volim znati rasplet prije nego što sam – stranicu po stranicu – dođem do njega. Shodno tome, ovaj naslov je tek tu da žanrovski svrsta tekst u alternativnu povijest. Sve drugo je – vjerujem – nepredvidljivo. Od načina na koji će Reich to postići, do razvoja globalne geopolitičke situacije koja će ići u drugačijem smjeru od onog zacrtanog mirovnom konferencijom u Jalti.

Iako je tema izazovna dugo sam se odupirao ideji da razradim vlastitu varijantu povijesnog toka u kojem pobjeđuje nacistička Njemačka. Tri su glavna razloga:

1. Nemam nikakve simpatije prema nacističkom svjetonazoru, a tema zahtjeva njihovu pobjedu.

2. Već sam bio preopterećen 'knjigama na čekanju' pa nisam htio razvijati još jednu radnju.

3. Ovo je vjerojatno najčešće promišljana verzija alternativne povijesti (ali to je čini i dodatno privlačnom).

Ipak, jedan je razlog na suprotnoj strani prevladao: priča mi se počela sama nametati.

U jesen 2016-te (razrađujući radnju za četvrtu knjigu iz serijala Sjedinjene Eričke Države) istraživao sam početke razvoja raznih letjelica. Osobito su me zanimali prvi helikopteri, mlazni motori i raketni pogoni. Naravno, to me je neizbježno dovelo do samih početaka razvoja pojedinih tehnologija kojema su osobito veliki doprinos dali znanstvenici i inženjeri financirani od strane nacističkih vlasti (svakako najpoznatiji od njih je bio Wernher von Braun sa svojom V-2 raketom).

Iako ta grana tehnike nije direktno vezana uz proizvodnju atomske bombe, podaci su jasno ukazivali kako su na više polja Nijemci imali vrlo perspektivne projekte. Ta spoznaja zaintrigirala me je da se zapitam koliko je bilo moguće da nacisti zaista pobijede u ratu. Ubrzo sam došao do zaključka kako prevlast ipak ne bi bila moguća pomoću nijednog od novih oružja osim atomskom bombom. Par dodatnih informacija koje sam potražio (istodobno uvjeravajući sebe: 'Ovo neće biti roman, samo me zanimaju neke činjenice') otkrile su mi koliko su zapravo Nijemci bili predodređeni da stvore tu superuništavajuću i samim time pobjedonosnu napravu. Istodobno, bilo je jasno i koliko Nijemci vođeni nacistima nisu bili predodređeni da ostvare takvu prednost.

I tako sam pomislio što bi bilo da je postojao znanstvenik koji bi uspio pobijediti u trci protiv saveznika u konstruiranju uređaja za 'brzu lančanu fisiju'. Tako je stvoren Dietrich Schwarzpflanze: Nijemac čiji će životni put - od njegove rane mladosti - biti izložen u Atomskom Reichu.

Priča će tako paralelno pratiti i Dietrichov život, ali i globalna zbivanja na koja će on sve više moći utjecati. I dok će mu prodiranje u jezgru atoma ići relativno lako, putovanje u središte sebe će mu predstavljati znatno teži zadatak.

Čitajući ovu knjigu, usputno ćete moći doznati više detalja iz povijesti, osobito onih iz perioda 1933.-1945., odnosno iz onih godina za vrijeme kojih zbivanja još neće iskočiti iz nama poznatog povijesnog toka. Toka koji će se u jednom trenutku razdvojiti od našeg da bi postao nešto drugo kao što to postane neutronom pogođen atom urana.

Pri tome osobito mislim na povijest teorije i prakse koji su stvorili preduvjete za konstrukciju atomske bombe, ali i historiju nacističkog pokreta. U samu radnju biti će (neizbježno) uključene mnoge stvarne osobe. Kako one dobro poznate (Hitler, Albert Speer, Niels Bohr...), tako i one koje su igrale važnu ulogu, ali nisu toliko pozante široj javnosti (Lise Meitner, Otto Hahn...)

Za razliku od mog prvog romana iz istog žanra - Sjedinjenih Eričkih Država (Sage o osnivanju) – gdje sam morao koristiti oskudne povijesne i pseudopovijesne izvore, za Atomski Reich mi je bila dostupna i više nego obilata građa. Ipak, detalji koji su me zanimali, često su mi izmicali tako da sam se morao dobro potruditi kako bi ih doznao (npr. kada je točno Niels Bohr doznao za implikacije Hahn-Strassmanovog eksperimenta).

U mentalni sklop i svakodnevnicu nacističke vrhuške ponajviše sam rekonstruirao čitajući Hitlerov Mein Kampf, Unutar Trećeg Reicha Alberta Speera, Hitlerovu socijalnu državu Götza Alyja i Treći Reich: Novu povijest Michaela Burleigha. Uz to, služio sam se brojnim kraćim dokumentima, dokumentarnim i igranim filmovima te pričama sudionika. Naravno, dok ovo pišem, i dalje nailazim na nove izvore koji će dodatno utjecati na priču.

Posebnost Atomskog Reicha je i u činjenici da sam od samog početka vodio evidenciju razvoja teme tako da ću jednog dana moći analizirati i “povijest” stvaranja ove priče.

Objavljivanje?

Još ne znam hoću li prije dovršiti ovu knjigu ili će pred vas ipak prije doći druga knjiga iz serijala “Erika”: Susret svijetova. Mogla bi se voditi mrtva trka. Svakako, do jeseni 2021. očekujem dovršetak svog trećeg romana.

Ali i prije nego što dovršim pisanje, namjeravam objaviti nekoliko prvih poglavlja u elektronskoj formi. Ukoliko ste zainteresirani za čitanje, možete prijaviti svoj e-mail (na ante "at" antekr.com) tako da vam mogu poslati prva poglavlja.

Za kraj, još jedan detalj iz buduće knjige. Da se ovakva varijanta povijesti zaista i dogodila, tada ne bih pisao roman, nego kroniku, potpisavši se na kraju:

Antonio da Spalato